Магістр: Н1 «Агрономія»

Факультет гірничої справи, природокористування та будівництва (ФГСПБ)

Спеціальність: Н1 «Агрономія»

Освітньо-професійна програма: «Агрономія» (магістр)

 

 

Інформація про спеціальність

Агрономія – твій трамплін до успішного майбутнього в агросекторі!

На кафедрі здоровя природи та якості харчових ресурсів Державного університету «Житомирська політехніка» Ви можете отримати вищу освіту за першим (бакалаврським) і другим (магістерським) рівнями вищої освіти за спеціальністю Н1 «Агрономія», освітньо-професійна програма «Агрономія».

Унікальна освітньо-професійних програм “Агрономія” поєднує в собі традиційні знання з інноваційними технологіями та практичними навичками. Наші студенти навчаються використовувати новітні розробки, такі як точне землеробство, дрони, робототехніка, біотехнології, GPS-навігації, штучний інтелект, щоб оптимізувати виробництво якісної та конкурентоздатної продукції, забезпечити гарний естетичних вигляд квіткових і декоративних рослин.

Спеціальність “Агрономія” – це не просто навчання про вирощування рослин. Це ключ до майбутнього світового продовольства, де інновації та технології відіграють вирішальну роль. Ця спеціальність підходить для амбітних людей, які прагнуть:

  • забезпечити продовольчу безпеку, здоров’я населення та розвиток екологічно чистого агровиробництва;
  • опанувати передові технології (точне землеробство, робототехніка, біотехнології та штучний інтелект) для оптимізації виробництва та покращення якості продуктів;
  • керувати командами та вміти приймати рішення у динамічній сфері агробізнесу.

 

Навчання за спеціальністю Н1 “Агрономія” в Житомирській політехніці – інтегрований підхід, який поєднує в собі:

  • Теоретичну базу: вивчення основ біології, фізіології рослин, ґрунтознавства, рослинництва, інформаційних технологій, технічного сервісу, економіки, Європейського зеленого курсу.
  • Інноваційні практики: опанування сучасних технологій, зокрема GPS-навігація, датчики, аналітика даних і дистанційне керування.
  • Практичні навички: проходження практики на передових агропідприємствах, науково-дослідних інститутах, митниці, агростанціях і лабораторіях.
  • Підприємницькі навички: опанування основ маркетингу, менеджменту та фінансів для створення власного бізнесу в сфері агрономії.

Здобуття необхідних знань, вмінь і навичок під час навчання за спеціальністю Н1 “Агрономія” дають змогу випускникам бути затребуваними на ринку праці в Україні та за кордоном і здійснювати професійну діяльність:

  • Агрономами:

– в агрохолдингах;

– у фермерських господарствах;

– у науково-дослідних установах;

– у консалтингових компаніях.

  • Інспекторами на митниці.
  • Фахівцями з точного землеробства та системи підтримки прийняття управлінських рішень.
  • Менеджерами з проєктів в агросекторі.
  • Агропідприємцями комплексного профілю.
  • Викладачами в університетах і коледжах.
  • Спеціалістами у науково-дослідних установах аграрного, біологічного та екологічного спрямування.

 

 

Освітній процес
Інформація про те, що вивчається і хто навчає

Метою освітньо-професійної програми спеціальності Н1 «Агрономія» є підготовка фахівців здатних вирішувати комплексні завдання з організації та інноваційних технологій виробництва високоякісної екологічно безпечної рослинної продукції з акцентом на Європейський зелений курс і продовольчу безпеку.

Кафедра здоров’я природи та якості харчових ресурсів

До роботи залучений висококваліфікований професорсько-викладацький склад, який працює відповідно до інноваційних освітньо-професійних програм; використовує сучасні освітні технології, чим забезпечує підготовку висококваліфікованих фахівців, затребуваних на ринку праці України і Європи.

Створено філії кафедри здоров’я природи та якості харчових ресурсів Державного університету «Житомирська політехніка» на базах:

  • Інституту сільського господарства Полісся НААН;
  • Селянського (фермерського) господарства «Орлан».

Агрономи працюють над тим, щоб зрозуміти та оптимізувати складну взаємодію між рослинами, ґрунтами з власною екосистемою та навколишнім середовищем, щоб підвищити врожайність, покращити якість продукції, оптимізувати здоров’я ґрунтів, покращити продовольчу безпеку та сприяти екологічній стійкості. Із зростаючим попитом на продукти харчування та зростаючим тиском на агроресурси галузь агрономії стала більш важливою, ніж будь-коли, у вирішенні глобальних проблем, таких як зміна клімату, продовольча безпека та погіршення стану навколишнього середовища.

Однією з невід’ємних частин освіти є наукова діяльність студентів, яка дозволяє сформувати у студентів основи самостійної професійної діяльності, що суттєво підвищує якість підготовки кадрів.

 

 

Фахові предмети
  • Харчові фіторесурси та продовольча безпека
  • Європейський зелений курс в аграрному секторі
  • Моніторинг фітоценозів,
  • Виробництво та обіг органічної сировини і продукції,
  • Сучасні та інноваційні технології в агрономії
  • Контроль здоров’я природи і трофологія
  • Системи агротехнологій в плодівництві та овочівництві
  • Експертиза та сертифікація харчових фіторесурсів і продукції

На вибір студентів пропонуються дисципліни за переліком з навчального плану (25 % годин). Студенти можуть додатково опанувати дисципліни за іншими напрямами.

 

 

Навчальні аудиторії
Інформація про наші аудиторії

Навчальний процес проводиться в аудиторіях з сучасним обладнанням за унікальними програмами, які відповідають світовим стандартам; новітніми методиками, з застосуванням активних методів навчання.

Університет має оновлені аудиторії, сучасні лабораторії, комп’ютерні класи, безкоштовний Wi-Fi.

В університеті є автономне опалення, що робить навчання комфортним і приємним. Також в університеті наявна їдальня, з широким вибором свіжих та смачних страв, які доступні за своєю ціною. На території Державного університету «Житомирська політехніка» є лаунж-зона і кав’ярня.

 

 

Практика та працевлаштування

Інформація про можливості проходження науково-виробничої та переддипломної практик на базі передових агропідприємств, наукових лабораторій, дослідницьких станцій із подальшим працевлаштуванням. Заключено договори про співробітництво між Житомирською політехнікою та:

  • СФГ «Злагода»;
  • ТОВ «Данилевич»;
  • Державна установа «Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія»;
  • ТОВ «Брусвяна»;
  • Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області;
  • ТОВ «Овочевий комбінат Станишівка»;
  • ТОВ «Горіх Полісся»;
  • Асоціація хмелярів України;
  • ПП «Україна»;
  • ГО «Інститут доброї їжі Україна»;
  • СФГ «Орлан»;
  • ВГО «Українська горіхова асоціація»;
  • ТОВ «Агроінвестконтакт»;
  • ТОВ «Дрон Агро Полісся»;
  • ТОВ «Агро-Прогрес»;
  • ТОВ «ЕМ-Україна»;

Для посилення освітньо-наукової діяльності фахівців з агрономії заключено договори про науково-технічне співробітництво з:

  • Інститутом водних проблем і меліорації НААН;
  • Інститутом сільського господарства Полісся НААН;
  • Інститутом захисту рослин НААН;
  • Інститутом картоплярства НААН.

Викладачі кафедри здоровʼя природи та якості харчових ресурсів активно співпрацюють із аграрними ЗВО України та Європи. Студенти приймають активну участь у конференціях, круглих столах тощо. З якими заключено договори із:

  • Білоцерківським НАУ;
  • Ukrainian University in Europe – Foundation;
  • Полтавським ДАУ;
  • Сумським НАУ;
  • Херсонським ДАЕУ.

Під час навчального процесу студенти відвідують з екскурсіями провідні аграрні підприємства України.

 

 

Міжнародна мобільність
Відкрий для себе світ міжнародної мобільності

Кафедра співпрацює з університетами та підприємствами різних зарубіжних країн: Польщі, Болгарії, Туреччини, Німеччини, Чехії, Франції та інших. Відповідно до укладених договорів, у студентів є можливість брати участь в академічному обміні, проходити стажування та працювати під час навчання.

 

 

Військова кафедра
Можливість проходження військової кафедри

Студенти (як хлопці, так і дівчата) мають можливість отримати військову освіту за програмою підготовки офіцерів запасу в Житомирському військовому інституті імені С.П. Корольова. Щороку цією можливістю користуються студенти денної та заочної форм навчання.

Військова підготовка здійснюється за такими спеціальностями:

  • бойове застосування механізованих підрозділів;
  • бойове застосування високомобільних десантних підрозділів;
  • математичне та програмне забезпечення функціонування автоматизованих систем;
  • технічне забезпечення функціонування стаціонарних засобів АСУ;
  • експлуатація та ремонт засобів радіоелектронної боротьби;
  • бойове застосування радіозв’язку спеціальної розвідки;
  • спеціальний зв’язок та захист інформації.

Термін навчання становить 2 роки. Військова підготовка проводиться один навчальний день на тиждень.

Після закінчення навчання присвоюється військове звання «молодший лейтенант запасу» Збройних Сил України.

 

 

Ступені та рівні підготовки, терміни навчання
Ступені освіти Форма навчання Термін навчання
Магістр Денна та заочна 1 рік 4 місяці

 

 

Предмети ЄВІ
Магістр на основі базової вищої освіти (бакалавр)
Бюджет (Контракт)
ЄВІ
Фаховий іспит
Мотиваційний лист
Магістр на основі повної вищої освіти (спеціаліст/магістр)
Бюджет (Контракт)
ЄВІ
Фаховий іспит
Мотиваційний лист

 

 

Вартість навчання
Інформація про контрактну форму та державне замовлення

 

Детальніше про вартість навчання

 

 

Контакти
Контактна інформація

 

10005, м. Житомир, вул. Чуднівська, 103

2 поверх, кабінет 2002

+38 (097) 400 78 03
+38 (067) 411 32 95

knz_kmm@ztu.edu.ua, get-ztu@ukr.net

ztu.edu.ua