J2 «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг»

Факультет бізнесу та сфери обслуговування (ФБСО)

Спеціальність: J2 «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг»

Освітньо-професійна програма: «Готельно-ресторанна справа» (бакалавр)

 

Інформація про спеціальність

 

Готельно-ресторанна справа – це одна з найперспективніших професій у сучасній економіці. Фахівці цієї галузі займаються організаційною, управлінською, господарською, комерційною, інвестиційною та науково-дослідною діяльністю у сфері готельного та ресторанного бізнесу, а також у виставковій індустрії.

Цей бізнес характеризується високим рівнем конкуренції та спрямований на забезпечення максимального комфорту для клієнтів і задоволення їхніх культурних потреб. Попит на професіоналів у цій сфері постійно зростає як в Україні, так і закордоном, що потребує якісної підготовки спеціалістів.

Спеціалісти з готельно-ресторанної справи можуть обіймати керівні посади в різних типах готельних та туристичних комплексів, таких як мотелі, кемпінги, ботелі, флайтелі, а також у санаторно-курортних закладах, пансіонатах, будинках відпочинку та санаторіях. Крім того, вони можуть працювати у закладах ресторанного господарства – ресторанах, барах, кафе та їхніх структурних підрозділах.

Випускники спеціальності «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг» готові до практичної діяльності у закладах гостинності, мають необхідні для цього знання зі спеціалізованого програмного забезпечення (в тому числі європейською системою бронювання послуг), володіють навичками економічного планування і організації ресторанної справи та готельного бізнесу, знають основи техніки ресторанної справи, культуру ресторанного та готельного сервісу.

 

Кар'єрні можливості випускників

Завдяки сучасній освітній програмі випускники можуть працювати на таких посадах:
– фахівець із гостинності (готелі, туристичні комплекси та ін.)
– фахівець із гостинності в місцях розміщення (готелі, туристичні комплекси та ін.)
– ресторатор
– фахівець із готельної справи
– фахівець із ресторанної справи
– фахівець з туристичного обслуговування
– фахівець із організації дозвілля
– фахівець з готельного обслуговування (адміністратор, портьє, guest relations)
– консультант з подорожей та організатор подорожей
– фахівець із спеціалізованого обслуговування

Освітній процес
Інформація про те, що вивчається і хто навчає

 

До роботи залучений висококваліфікований професорсько-викладацький склад, який працює відповідно до освітньо-професійної програми, використовує сучасні освітні технології, чим забезпечує підготовку висококваліфікованих фахівців, затребуваних на ринку праці України і Європи.

Однією з невід’ємних частин освіти є наукова діяльність студентів, яка дозволяє сформувати у студентів основи самостійної професійної діяльності, що суттєво підвищує якість підготовки кадрів. З цією метою на кафедрі створено та успішно функціонує  Науковий гурток HoReCa, в межах якого у студентів є можливість поглиблювати свої знання та навички у сфері готельно-ресторанного бізнесу. У межах гуртка можна брати участь у науково-дослідних проєктах, проводити експериментальні дослідження в індустрії гостинності,аналізувати сучасні тенденції розвитку HoReCa, розробляти власні бізнес-ідеї та концепції,обмінюватися досвідом із провідними фахівцями галузі,проходити тренінги та майстер-класи від експертів.

 

 

 

Фахові предмети

 

  • Організація готельної справи
  • Організація ресторанної справи
  • Іміжджологія та бренд-менеджмент в готельно-ресторанній справі
  • Економіка готелів і ресторанів
  • Харчова хімія
  • Маркетинг в готельно-ресторанній сфері
  • Харчові технології в закладах готельно-ресторанної сфери
  • Менеджмент в готельно-ресторанній сфері
  • Управління якістю продукції і послуг в готельно-ресторанній сфері
  • Товарознавство
  • Психологія спілкування у сфері обслуговування
  • Сервіс у ресторанній сфері
  • Івентний менеджмент
  • Харчові технології в закладах готельно-ресторанної сфери
  • Проектування підприємств галузі
  • Кулінарне мистецтво та етнічні кухні
  • Інформаційні системи та технології в готельно-ресторанній сфері
  • Гігієна та санітарія в галузі
  • Доступність у сфері гостинності
  • Система обліку готельної галузі

 

 

Навчальні аудиторії
Інформація про наші аудиторії

 

Для підготовки фахівців спеціальності «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг» на кафедрі туризму та готельно-ресторанної справи створені спеціалізовані лабораторії: технології продукції ресторанного бізнесу, навчально-тренінгова  лабораторія ресторанного обслуговування, навчально-тренінгова лабораторія готельної справи. Наявне в лабораторіях типове та спеціальне обладнання забезпечує проходження навчального процесу на належному рівні. Крім того студенти навчаються в спеціалізованих комп’ютерних лабораторіях, які обладнані сучасним устаткуванням та програмних забезпеченням (ServioHotelHMS, ServioPOSRestaurant, Poster).

 

 

Практика та працевлаштування
Інформація про можливості працевлаштування та проходження практики

Греція та Кіпр – співпраця з компанією JobTrust HR Recruitment & Consulting Company, що дає можливість проходити практику в готелях 3–5*.

Австрія – співпраця з компанією Школи гостинності «HorecaSchool»

Туреччина, Болгарія, Італія, Словаччина, Чорногорія,  Австрія – літня практика/стажування для здобувачів, на посадах зустрічаючої сторони в аеропорту, представника туристичного оператора, в готельних комплексах 4*-5*.

Європейський Союз – участь у програмі ERASMUS+ в рамках Європейської волонтерської служби.

Університет ім. М. Коперника (Польща) – можливість стажування в туристичних компаніях та готелях Польщі, з акцентом на управління туристичними послугами та екологічний туризм.

Університет Думлупінар, м. Кютахья (Туреччина) – стажування в готелях, туристичних агентствах та культурних установах Туреччини, з фокусом на культурний та історичний туризм.

 

 

 

Міжнародна мобільність
Відкрий для себе світ міжнародної мобільності

 

Викладачі кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Житомирської політехніки активно розширюють міжнародну співпрацю, беручи участь у програмах академічної мобільності.

З 1 по 7 квітня 2024 року доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Валентина Любченко взяла участь у міжнародній програмі академічних обмінів Erasmus+ у співпраці з Кіпрським інститутом маркетингу.

Програма стажування охоплювала два ключові напрями: ознайомлення з організацією освітнього процесу та позанавчальної діяльності Кампусу інституту в м. Лімассол, а також участь у 16-му міжнародному бізнес-саміті CIM SUMMIT 2024 – TheFutureOfBusiness: Adaptingto a ChangingLandscape (м. Нікосія).

Участь у таких міжнародних ініціативах сприяє інтеграції сучасних підходів у сферу освіти, зміцненню академічної співпраці та впровадженню передових практик у галузі туризму та гостинності.

З 21 по 29 листопада 2024 року в рамках програми Erasmus+ відбувся візит до Isparta University of Applied Sciences (Туреччина) доцента кафедри туризму та готельно-ресторанної справи, Віталіни Каленської.

Під час візиту було проведено лекції для студентів, ознайомлено з сучасними освітніми практиками та обговорено перспективи подальшої співпраці. Основним фокусом мобільності стала трансформація туристичної сфери в умовах глобальних криз. У ході лекцій обговорювались ключові аспекти, зокрема адаптація галузі до нових реалій, роль креативності та інновацій у відновленні туризму, а також перспективи розвитку українського туризму.

Цей візит став частиною програми міжнародних стажувань, що сприяє зміцненню академічної співпраці та інтеграції сучасних підходів у туристичну освіту.

Кафедра туризму та готельно-ресторанної справи активно співпрацює з провідними туристичними підприємствами та закладами гостинності Польщі, Болгарії, Туреччини, Греції та інших країн. Завдяки укладеним договорам студенти мають можливість:

  • Брати участь в міжнародних обмінах
  • Проводити професійне стажування
  • Поєднувати навчання з роботою в туристичній сфері

Житомирська політехніка активно сприяє розвитку лідерів та інтеграції сучасних підходів у туристичну освіту. Розвиваємо лідерів. Створюємо інновації. Змінюємо світ на краще!

 

Наші випускники
Відгуки наших випускників

 

Антонюк Дмитро
Директор зали ресторану МакДональдз 2 у м. Вінниця, ПІІ «МакДональдз Юкрейн ЛТД»
Щиро дякую кафедрі за високий рівень навчання та цінні знання, які стали надійною основою для моєї професійної діяльності. Житомирська політехніка, це найкращі студентські роки. Отримані навички допомогли мені ефективно працювати в готельно-ресторанному бізнесі та досягати успіхів у своїй кар’єрі.Владислав Шумовський

 

Антонюк Дмитро
Власниця кав’ярні «Kava Gold» у м. Житомир
Щиро дякую Житомирській політехніці за високий рівень освіти, якісні знання та практичні навички, які стали міцним фундаментом для моєї кар’єри в ресторанному бізнесі. Завдяки отриманому досвіду та професійним компетенціям, здобутим в університеті, я змогла відкрити власний заклад у м. Житомир. Ваша підтримка та навчання стали важливим кроком на шляху до реалізації моєї мрії.Світлана Присяжнюк

 

Лілія Кушнір
Адміністратор пі церії Gangster у м. Житомир
Навчання на спеціальності «Готельно-ресторанна справа» в Житомирській політехніці стало міцним фундаментом для моєї професійної діяльності. Здобуті знання з менеджменту, маркетингу та організації роботи у сфері гостинності допомогли мені ефективно адаптуватися до сучасних вимог індустрії. Завдяки отриманому досвіду я успішно розпочала свою кар’єру адміністратором піцерії, де щодня застосовую практичні навички, отримані в університеті. Щиро вдячна викладачам за підтримку, професіоналізм та цінні знання!Лілія Кушнір

 

Борислава Леонова
Офіціант Готельно-ресторанний комплекс «Relax» у м. Житомир
Навчання в Житомирській політехніці на спеціальності «Готельно-ресторанна справа» стало важливим кроком до моєї мрії – роботи у сфері гостинності. Викладачі поділилися не лише теоретичними знаннями, а й цінним практичним досвідом, який допоміг мені швидко адаптуватися до реалій індустрії. Саме тут я навчилася розуміти потреби гостей, управляти процесами та ефективно організовувати роботу. Це дало мені впевненість у своїх силах, і сьогодні я працюю у готельно-ресторанному комплексі. Дякую університету за якісну підготовку!Борислава Леонова
Військова кафедра
Можливість проходження військової кафедри

 

Студенти мають можливість проходження військової підготовки на факультеті військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу Житомирського військового інституту імені С.П. Корольова.

З 2016 року набір громадян України здійснюється за програмою підготовки офіцерів запасу за державним замовленням та за контрактом які мають, або здобувають освітній ступінь вищої освіти не нижче бакалавра.

Військово-облікові спеціальності за якими здійснюється підготовка:

  • Бойове застосування механізованих з’єднань, військових частин і підрозділів;
  • Бойове застосування аеромобільних (повітрянодесантних), гірсько-піхотних і морської піхоти з’єднань, військових частин і підрозділів;
  • Математичне та програмне забезпечення функціонування автоматизованих систем;
  • Технічне забезпечення функціонування стаціонарних засобів АСУ;
  • Експлуатація та ремонт засобів радіоелектронної боротьби;
  • Бойове застосування радіозв’язку спеціальної розвідки;
  • Спеціальний зв’язок та захист інформації.

Військова підготовка проводиться один навчальний день на тиждень або у строк від двох тижнів поточного семестру протягом двох років навчання.

Вартість освітньої послуги для осіб, які навчаються за контрактом, складає 6000 гривень за рік навчання (оплата посеместрово).

При вступі громадяни проходять професійний психологічний відбір, тестування з допризовної підготовки та перевірку рівня фізичної підготовленості.

 

 

Ступені та рівні підготовки, терміни навчання

 

Ступені освіти Форма навчання Термін навчання
Бакалавр Денна 3 роки 10 місяців

 

 

Предмети НМТ (ЗНО)

 

Бакалавр на основі повної загальної середньої освіти
  • НМТ 2025 або 2024 року з чотирьох конкурсних предметів (перший, другий, третій, четвертий предмети)
  • НМТ 2023 або 2022 року з трьох конкурсних предметів (перший, другий, третій предмети)
Перелік конкурсних предметів національного мультипредметного тесту Вагові коефіцієнти
Основний блок
Українська мова 0,4
Математика 0,3
Історія України 0,3
Додатковий блок
Українська література 0,3
Біологія 0,3
Хімія 0,3
Іноземна мова 0,5
Фізика 0,25
Географія 0,3
Магістр на основі базової вищої освіти (бакалавр)
Бюджет (Контракт)
Магістр на основі повної вищої освіти (спеціаліст/магістр)
БюджетКонтракт
ЄВІ або Співбесіда з іноземної мови
Фаховий іспит
Мотиваційний лист

 

 

Вартість навчання
Інформація про контрактну форму та державне замовлення

 

Денна форма навчанняЗаочна форма навчання
Ступені освіти Термін навчання Ліцензовані обсяги прийому Обсяг державного замовлення Вартість навчання за місяць
Бакалавр 3 роки 10 місяців 30 3470 грн.
Магістр 1 рік 4 місяці 10 4510,5 грн.
Ступені освіти Термін навчання Ліцензовані обсяги прийому Обсяг державного замовлення Вартість навчання за місяць

 

Контакти
Контактна інформація

 

10005, м. Житомир, вул. Чуднівська, 103

3 поверх, кабінети: 330, 330-а
4 поверх, кабінети: 413, 415-а

(067) 411-32-95, (097) 803-45-80

kaf_tgrs@ukr.net

fbso-news.ztu.edu.ua
ztu.edu.ua